Monday 4 January 2010

Het berliner philharmoniker.

Hallo allemaal

Een nieuw jaar 2010 alweer! Hebben jullie je op 31 december ook 'neergezet' wat je graag wil? Kon je dat doen vanuit overvloed? Ik merk dat veel mensen graag 'veel geld' willen. Op zich is dit natuurlijk geweldig, want met veel geld kun je ook veel mensen helpen, alleen......waarom wil je op de eerste plaats veel geld! Als ik doorvraag kom ik vaak bij een stuk 'dan heb ik geen zorgen meer, kan ik mijn rekening betalen.......als dit de energie die er onder zit dan hoort de kosmos DIE energie en dat is een energie van armoe.....Ga eens kijken hoe dat bij jou wensen lijst is.
Als die energie er zit: verander die dan, want....elke dag is een nieuwe dag om iets om te zetten. Dit gaat natuurlijk ook op, voor relaties en lichamelijke 'ongemakken'. Zo merkte ik dat ik graag 'goed wilde zien van dichtbij' -als het niet licht genoeg is heb ik een bril nodig om te lezen- Op nieuwjaarsdag kwam ik erachter dat ik het wilde omdat 'ik het zo lastig vind' en dat is natuurlijk niet de energie die ik graag wil. Nu is het mijn wens omdat ik dan dat opgelost heb dat mij weerhoudt om groter te zien...........

Een film over het 'berliner philharmoniker ' gaf alle bestanddelen voor het jaar 2010 en dat wil ik met jullie delen.
Het is een heel beroemd orkest en orkestleden en ook de dirigent vertelden over hun leven. Bijzonder was, dat bijna alle leden zich niet begrepen voelden als kind, ze waren anders, hoorden er niet bij. Door de muziek kwamen ze bij hun passie, dat was hun unieke kwaliteit.
Om in het orkest te kunnen spelen moet je heel goed zijn en als je aangenomen wordt, dan krijg je eerst nog een proefperiode.
De dirigent had lang gewacht om deze taak op zich te nemen, hij vond het heel erg eng en hij vertelde dat hij elke keer nog onzeker was voor een optreden. Ook vertelde hij dat hij 'een ander mens' werd als hij voor het orkest stond en dat dat ook moest. Hij bracht nieuwe stukken in waarvoor nieuwe muzieknotatie nodig was: 'het goede van het oude moet bewaard blijven en we zitten wel in een nieuwe tijd'. Voor de orkestleden was dit zeker uitdagend!
Hij vertelde ook dat het, met zo'n orkest, zoeken was om een balans te vinden in regels en inbreng van ieder. In het begin van het ontstaan van het orkest kreeg de organisatie en de dirigent veel geld en de orkestleden niet, dit was veranderd: iedereen had inbreng, stemrecht en dan is het een kunst om toch een eenheid te vormen.
De orkestleden waren kritisch op elkaar en vertelden dan ook 'de kritiek heeft niets met jou te maken, alleen met je spel' want:
'de zwakste schakel bepaald de kwaliteit van ons orkest'. Een van de orkestleden die in haar proefperiode zat vond dit zwaar, ze vond de druk te hoog. Later bleek dat zij na het tournee gestopt was.
Het was mooi om te zien hoe zij met elkaar om gingen en ook hoe ieder individueel was. Ze hadden een tournee door Azie en op een gegeven moment werd het lastig om steeds maar met 'de groep' bezig te zijn, ieder had behoeft aan een stukje van haar/hem zelf. Op de vrije dag die kwam gingen sommige wielrennen een ander vlindersbekijken, weer een ander gaf een masterclass.
'Daarna ben ik weer rustig, heb ik er weer zin in, mijn collega's merken dat ook aan mij.' Ieder had zich op haar/zijn manier weer kunnen opladen om daarna samen weer te kunnen spelen.
Aan het eind van hun tournee was er een concert in Taipe: al die mensen die niet begrepen werden in hun jeugd, anders waren, konden communiceren met hun muziek. Een staande ovatie en buiten stonden allemaal mensen op hun te wachten. Door hun unieke kwaliteit, hun verscheidenheid en .... samen te werken konden ze iets wat ze nooit hadden gedacht: mensen raken.

Voor mij is dit het verhaal van 2010: Ben je vastberaden om je unieke kwaliteit te ontdekken, dit kost doorzettingsvermogen en geduld. Er zullen mensen zijn die je niet begrijpen en toch......zul je andere mensen ontdekken, die dat ook doen ( zij spelen misschien geen 'fluit', maar 'viool' of 'bas'). Samen kun je dan een orkest (je) vormen dat andere mensen blij kan maken met jullie muziek. Misschien vind je nog ander orkestjes en kun je samen nog een groter concert geven!
Je zult ook 'kritiek' krijgen, opbouwende kritiek: besef dat het om het spel gaat dat je speelt, niet om jou! jij bent al helemaal goed zoals je bent! Het kan ook zijn dat je je toch niet fijn voelt in het orkest: weet dat er wel een ander orkest is voor jou die dan beter bij je past. Al is het orkest nog zo leuk: zorg dat je die dingen tussendoor doet waar jij blij van wordt, dan kun je een blijer en beter orkestlid zijn. Misschien wil je ook wel soms de dirigent zijn: weet dat dat eng is en......als je het toch doet je iets extra's kunt geven. Misschien bedenk je een nieuw muziekstuk: zorg dat je het eerst zelf goed kent, dan kun je het ook aan anderen doorgeven.
Om de woorden van de dirigent van het orkest aan te halen: 'iedereen speelt samen en dan.......ONGELOFELIJK........
'
Waarschijnlijk heb je dat wel eens gevoeld. Ik heb het gevoeld bij een IJsbeerpoject: samen maak je een stuk natuur schoon en daarna drink je samen wat en het voelt zoooo goed. Ook bij begravenissen heb ik dat gevoel gehad: al waren er onderling verschillen, samen zette je die opzij om een leven te vieren.
Ik wens dat we dit jaar met elkaar de verantwoordelijkheid nemen voor onze uniek kracht, de moed hebben om te stoppen met wat niet goed voelt en niet bij ons hoort, ons te verbinden met mensen die ook krachtig zijn en zo samen een geweldig muziekstuk schrijven dat 2010 heet.

21 jan. vanaf half 10 is er een open ochtend, waar je kunt komen met vragen en misschien een aanwijzing voor je volgende stap. De kosten zijn 10 euro. Geef je wel even op.
Tot eind jan. ben ik nog in Nederland, daarna zijn er weer consulten -100 euro-via skype. Korte consulten  kunnen via mail of telefonisch met een rittenkaart -80 euro-
26 jan. is er een dag die gaat over balans: het gaat over geestelijke, lichamelijk, relationele, maatschappelijke en financiele gezondheid. 's ochtends is er informatie, 's middags is er tijd voor roll outs - een geklede massage waar je kunt ervaren wat rust en ontspanning voor een lichaam doet- Geef je wel even op.

Als er bij jullie nog sneeuw ligt: geniet van de rust die geeft en verder....geniet van alles wat op je pad komt!!

Berndien


 

No comments:

Post a Comment