Monday 1 February 2010

Wat is verantwoordelijkheid nu eigenlijk????

Hallo allemaal
Een nieuwe maand is alweer begonnen en ik kan me voorstellen dat sommige van jullie nu zeggen: ' heeft ze het nu alweer over verantwoordelijkheid?!'
Ik merkte afgelopen week dat het lijkt alsof verantwoordelijkheid een modewoord geworden is en dat mensen niet beseffen wat het eigenlijk is. Er is zelfs een brief in omloop zonder naam -dan weet je al dat de persoon van die brief/mail zijn/haar verantwoordelijkheid niet neemt!!- waarin sommige mensen dachten dat deze van mij kwam.
Verantwoordelijkheid staat in de astrologie voor Saturnus. Saturnus is een bijzondere planeet en die staat in de gevangenis waarvan de deur open is. Nu zou je kunnen zeggen: 'dan ga je er toch gewoon uit?!' dan is eenvoudiger gezegd, dan gedaan: soms sta je met de rug naar die open duur en zie je het niet eens!
Als je in die gevangenis zit dan zeg je:
 'Ik wilde wel sporten, alleen er was zo'n goed programma op de t.v, dus het kwam er niet van' (Terwijl op elke t.v echt een aan en uit knop zit!) of
' Ik ben wel aan het lijnen, alleen ik kon het gebakje niet laten staan, dat was zo vervelend voor de gastvrouw' (Zou ze daar echt mee zitten of zou ze je juist bewonderen omdat je je EIGEN verantwoordelijkheid neemt?)
'Ik kan er gewoon niets aan doen, ik ben nu eenmaal zo' (Ieder mens kan veranderen als die dat ZELF wil, waarschijnlijk heb je dan nog voordelen om dat niet te doen: als volwassen mens kun je dit veranderen!)
 ' Ik had zo'n moeilijke jeugd en daarom ben ik nu zo' (Die jeugd is geweest, wil je NU kijken hoe het te veranderen?) 'Hij heeft gezegd dat ik het moest doen en toen heb ik het maar gedaan!' (Werd je anders iets aangedaan? Volgens mij wonen wij in een land waarin we nee kunnen zeggen, zonder de gevangenis in te moeten!)
'Ik wil eigenlijk wel graag naar die cursus/meeting/programma, alleen heb ik dan een verjaardag!' (Besef dat je die verjaardag dan belangrijker vindt dan wat jij graag wil en....dat is goed, besef het en neem de verantwoordelijkheid hiervoor.)
Met Pluto in Steenbok kan dit niet meer, saturnus wil uit de gevangenis, haar eigen verantwoordelijheid nemen. Dit betekent ook dat je schuldgevoel en schaamte loslaat: iedereen heeft in zijn leven wel dingen gedaan waarbij die achteraf denkt: hoe kon ik het toch zo doen? Belangrijk is dan te beseffen: omdat je toen wist wat je toen wist en niet wat je nu weet......vergeef jezelf daarvoor en ga door. Schuld en schaamte is een vasthoudende energie en maakt mensen depressief, schuld en schaamte is ook een excuus om niet dat leven te leiden waarvoor je geboren bent.......!Soms willen we liever in ' de gevangenis' blijven zodat we niet onze eigen verantwoordelijkheid hoeven te nemen.
We zijn geboren om vanuit ons hart te leven. Iedereen! We doen dat ook tot hoeverre we dat kunnen. Je ziet dat aan kinderen, hoe blij en open ze kunnen zijn. Wij als volwassenen nemen een stukje verantwoordelijkheid van ze over, want dat hoeft nog niet.
Door al onze ervaringen kan ons hart meer en minder open zijn. Door onze groei van bewustzijn, gaat ons hart ook meer open: we kunnen meer geven en meer ontvangen. Ik denk dat iedereen wel een situatie kent waardoor iets gebeurde dat inzicht gaf en waardoor je milder en meer open werd. Het hartchakra heeft dan ook met je basischakra te maken. Hoe meer je hart open gaat, hoe meer je geconfronteerd wordt met oude angsten, die alleen maar naar boven komen om naar het licht te gaan. (Mensen die de liefde van hun leven ontmoeten, kunnen ineens bang zijn dat het zoweer weg kan gaan. Hier zit een oude angst en als je daardoor heen gaat, gaat je hart nog meer open!)
Het basischakra heeft ook met grenzen stellen te maken: hoevaak heb je over je eigen grenzen laten gaan om de ander niet te kwetsen? (Waar komt die overtuiging vandaan??) Hoevaak heb je verantwoordelijkheden van anderen op je schouders genomen die niet van jou waren? Besef dat dit NIET kan en als je dit doet, dit met overtuigingen te maken hebben die je overgenomen hebt in je jeugd.
Verantwoordelijkheid nemen is niet makkelijk, hoe groter je bewustzijn, hoe groter je verantwoordelijkheid en aan de andere kant:
Je verantwoordelijkheid niet nemen en bij iemand anders leggen, maakt je ongelukkig, boos en verdrietig.......Waar kies je voor?
Ik heb de laatste maanden geweldige voorbeelden gezien van mensen die eerlijk naar zichzelf willen kijken: confronterend, lastig en toch.....wat een geweldig resultaat!! Het is alsof de kosmos ze nog een extra zetje geeft, zodat het makkelijker kan.
De glamourparty: ik merkte dat ik het lastig vond om voorop te lopen, terwijl ik in sommige opzichten echt wel een pioneer ben: mooi om te ervaren en aan te werken.
Er is nog plek voor de glamourparty: met een hapje en een drankje, meteen een hele gezellige middag/avond. Laat maar weten of je nog mee wil doen. (23 maart)
Er komt ook waarschijnlijk weer een nieuwe groep testen. Als je graag mee wil doen, laat het dan even weten.
Oefenavond testen: 18 maart,19:30. Oefenochtend 31 maart.
Woensdag 24 maart is er een botcandag in Borculo: je botten staan voor verantwoordelijkheid: hoe is het met ze en zou je iets kunnen doen om je botten -en jezelf- sterker te maken?
Basiscursus astrologie gaat door als er genoeg mensen zijn: 20 maart, 27 maart en 3 april.
Het wens jullie allemaal een geweldige maand
Daantje Heinz in veldhoven is begonnen met NLP voor kinderen: geweldig voor kinderen! daantjeheinz@hotmail.com. Ze heeft ook een cursus NLP in beweging voor volwassenen met dans, meditatie en Yoga.
Saturnus staat ook voor geduld......heb geduld met jezelf en geniet van het proces!
Berndien

No comments:

Post a Comment