Friday 3 December 2010

'Wie zoet is krijgt lekkers.....' deel 2

Hallo allemaal

Een paar jaren geleden kwam ik tijdens een workshop achter een oude overtuiging die mij veel inzicht gaf.
De trainer vertelde over de kerstman -was een Engelsman- en dat je als kind weet dat je krijgt wat je gevraagd hebt met kerst.
Ik weet niet eens meer waarom hij het voorbeeld aanhaalde en het was voor hem ook niet zo belangrijk: hij ging daarna snel verder.
Voor mij leek alsof de wereld even stil stond.......
Ineens begreep ik .........

Toen we 's avonds nog even na praatten en ik vertelde wat er bij mij gebeurd was, schrok hij. Hij dacht een geweldig voorbeeld te geven en besefte dat het ook voor mensen anders kon zijn.
Ik kon hem wel aangeven dat het juist daardoor het meest geweldige van de hele workshop was geweest....in ieder geval voor mij.

Als kind kregen wij thuis een manderijntje in de schoen en wat pepernoten en nuttige kado's. De schoen werd alleen op zaterdagavond gevuld.
Ik had wel verlanglijstjes, alleen wat er op stond werd niet gebracht.
Kregen we leuke kadootjes? Zeker wel en ik was er altijd heel blij mee.
Bij vriendinnetjes ging het anders: die kregen chocolade sigaretten in de schoen en kregen ook echt wat er op hun verlanglijstje stond. Zij kregen soms zelfs iets door de week in hun schoen!

Door de opmerking over de kerstman beseft ik, dat mijn overtuiging de volgende was:
'jij krijgt altijd wat goed voor je is, alleen is dat niet wat je graag zou willen'

Ik herinner me dat ik in mijn avondgebedjes altijd dankbaar was voor alles en iedereen en......dat ik niet wilde vragen wat ik graag zou willen want.....dat is zo hebberig en mag eigenlijk niet......

Wij zijn allemaal 'zoet'!
We hebben alleen nog oude overtuigingen, patronen die ons doen geloven dat we dat niet zijn.
 We moeten iets 'verdienen'.
Die overtuigingen zijn ontstaan in een tijd waar we eigen conclusie trokken, conclusies die we konden begrijpen als kind.

Onze tekortkomingen doen er niet toe, ook onze dieptepunten, onze onderdrukte emoties, onze ogenblikken van zwakte en wanhoop doen er niet toe.
Als we willen leven in ons paradijs, hoeven we alleen maar onze tekortkomingen te accepteren.
Dit accepteren zorgt ervoor dat er ruimte is waar liefde binnen kan komen. Tekortkomingen zullen vanzelf verdwijnen, stukje bij beetje.....heb geduld en WEET dat je goed bent.
Sta het toe om te gebeuren.....dit is vaak al genoeg.....

Als een olifant getraind wordt, doen ze dit als een olifant klein is.
Ze zetten de olifanten aan een paal met een stevige ketting eraan.
In het begin doet de kleine olifant heel veel moeite om los te komen, alleen....dat gaat niet, de paal en de ketting zijn sterker.
Op een gegeven moment accepteert de olifant de situatie en WEET hij dat het geen zin heeft om tegen te stribbelen.....hij zit gewoon vast.
De olifant groeit ondertussen wel, wordt een volwassen olifant, sjouwt met bomen en doet zwaar werk.
's Avond gaat hij weer aan een paal, alleen nu een klein paaltje en een gewone ketting. Dit gaat jaar in, jaar uit.
De olifant doet geen poging meer om vrij te zijn, hij denkt te weten dat het niets uithaalt. Al is hij een grote olifant, op dit gebied regeert de kleine olifant......

In ieder van ons zitten ook nog delen die denken als die kleine olifant.....Het houdt ons tegen om te zijn, wie we eigenlijk zouden kunnen zijn. Astrologisch krijgen we de komende maand veel kansen om oude patronen los te laten die ons nog lieten geloven dat we 'niet zoet' waren. Daar kunnen confrontaties tussen zitten: kijk ernaar vanuit liefde voor jezelf en de ander.

Heel vaak hebben deze patronen te maken met schuldgevoel, het gevoel te hebben te kort te schieten.
Ik kreeg een paar weken geleden een kans om zo'n oud patroon los te laten.
Het afgelopen jaar heb ik veel kansen gehad om dit te doen en het voelde goed. Veel nieuwe kansen zijn op mijn pad gekomen en toen kwam ik terecht op een gebied van mijn leven waar iets nog niet helemaal helder was.
'Ga ik dat ook helder maken'

De reaktie die ik kreeg was er een die ik niet meer gewend was. In eerste instantie raakte het me niet, later wel.
Ik heb zelfs dingen 'goed' proberen te maken........-dat proberen zegt genoeg!-
Wat er aan de hand was begreep ik pas toen Jaap mij woorden terug spiegelde vanuit de film 'Good Will hunting':
 'het is niet jou schuld, het is niet jou schuld, het is niet jou schuld.......'
Dat raakte me diep, want daar had het mee te maken.

Mensen met sterke satunus verbindingen -die heb je als je snel in schuld/schaamte denkt, of dacht in het verleden- zullen dit herkennen en.....vaak niet willen erkennen want 'dat mag en hoort toch niet!' Depressief worden is iets wat dan vaak gebeurd.....
Heb je de moed om JOU leven te lijden, jou kracht te laten zien en te genieten van alles wat er op je pad komt en.....je hoeft dat niet alleen te doen: zorg dat je gelijkgezinde mensen om je heen hebt zodat je er samen door heen gaat!
Het positieve effect is vrijheid, jij leeft je leven in verantwoordelijkheid
 Rekening houden met anderen en met jezelf is in evenwicht.

Het volgende stukje komt uit het boek 'de beschermengel' van Paulo Coelho

Tot U spreken de strijders van de schuld.
Zij die altijd de beste wapens die ze bezitten aanwenden -tegen zichzelf.
Die zich Uw zegeningen niet waardig achten. Die vinden dat zij niet gemaakt werden om gelukkig te zijn. Die zich slechter achten dan alle anderen.
Tot U spreken zij die bij de poorten der bevrijding aankwamen, het paradijs zagen en tegen zichzelf zeiden: 'hier horen wij niet binnen te treden; wij zijn het paradijs niet waardig."
Tot U spreken zij die op een dag het oordeel van hun naasten ervaren hebben, en vonden dat het merendeel gelijk had.
Tot U spreken zij die zichzelf geoordeeld en veroordeeld hebben.
Hier is de zweep. Straf ons, als we zo zijn.
Straf ons omdat we anders zijn. Omdat wij gewaagd hebben te dromen en te geloven in dingen waar niemand nog in gelooft.
Straf ons omdat wij vraagtekens zetten bij al wat bestaat, bij wat mensen accepteren, bij wat de meesten niet veranderen willen.
Straf ons omdat we spreken over Geloof en geen hoop koesteren. We spreken over Liefde en we ontvangen niet de genegenheid of de troost waarvan we vinden dat ze ons toekomen. We spreken over vrijheid en zijn geketend aan onze gevoelens van schuld.
Maar, al zou ik deze zweep zo hoog houden, dat ik de sterren zou raken, ik zou Uw hand niet raken.
Want die ligt op onze hoofden , en streelt ons en zegt:
"jullie hoeven niet meer te lijden. Want ik heb al genoeg geleden..........."

Iemand die deed wat ze van binnen wilde, is Jane Goodall. Zij leefde lang bij de chimpansees. Ze ontdekte veel over hun gedrag en.....was erg onzeker want 'ze had geen degree.....' Ze reist nog steeds rond om te zorgen dat het gedachtengoed van haar: 'zorg dragen voor onze aarde' haar passie is.

Ze heeft altijd een aap bij zich. En als mensen vragen wat daar mee is, verteld ze dat ze deze heeft gekregen van Gary Horn.
Een jongen die blind werd toen hij 21 jaar was. Hij wilde goochelaar worden en mensen om hem heen vertelden hem dat dat nu niet meer kon.
Hij geeft nog steeds voorstellingen aan kinderen en tot het eind weet niemand dat hij blind is. Hij verteld dat pas aan het eind met de boodschap: 'wat er ook gebeurd en wat mensen ook zeggen: geef niet op! Doe wat jij graag wil!'
Problemen zijn uitdagingen......uitdagingen zijn situaties waar een oplossing naar op zoek is.......

Als jij doet waar jij blij van wordt brengt Sinterklaas/de kosmos naar jou wat jij graag wil. Is het resultaat op dit moment niet zoals jij het graag zou zien: zou het kunnen dat er nog olifantjes vastzitten, die nog niet weten dat ze volwassen zijn geworden?

11/12 dec is er een Hbm in Nederland: een 2 daagse cursus waar je oude patronen los kunt laten en je dromen weer toe kunt laten. Mail me als je meer informatie wilt.

In jan. zijn er persoonlijke consulten mogelijk in Nederland. Eind jan. kan dat via skype of in Qatar.
 Een hele fijne Sinterklaas!

Geniet

Berndien

No comments:

Post a Comment