Sunday 26 June 2011

juni 2011 Geluk

Hallo allemaal
Een poosje geleden kreeg ik een mail over Bhutan -een landje tussen Tibet en India- dat al jaren een ministerie van Geluk heeft. Vorige week zag ik een boekje met als titel
'ministerie van geluk' van Francisca Hoek.
Gelukkig zijn, wat is dat en.....kan iemand anders zorgen dat je het bent? Wat is belangrijk om gelukkig te zijn?
 
Onderzoeken hierna geven een niet compleet beeld. Het blijkt dat mensen het lastig vinden om te zeggen dat ze ongelukkig zijn want:
- 'ik ben toch gezond'!
- 'ik heb materieel toch alles wat ik nodig heb!'
- 'ik ken nog genoeg mensen die het moeilijker hebben'
Een van de belangrijkste eigenschappen van geluk is dan ook: jezelf kennen, oprecht zijn ten opzichte van jezelf en anderen.
 
Veel mensen verwarren geluk hebben, met mazzel hebben: je hoeft er niets voor te doen! Dit klopt niet. Iedereen bepaalt zelf of hij gelukkig is of niet.
Dit hangt niet af van wat er al dan niet gebeurd. (Ook wel fijn om te weten dat je, om gelukkig te zijn, niet van anderen afhankelijk bent.)
 
Als je weet dat je op weg bent in dit leven om te zijn wie je van binnen al bent, accepteer je al de situaties en gebeurtenissen die op je pad komen. Dit betekent niet dat het altijd leuk is en toch.....het gevoel diep van binnen veranderd niet. Je weet dat die situatie/gebeurtenis je uiteindelijk zal helpen, al kun je dat in eerste instantie niet altijd zien.
 
Hoe komt het dan dat zoveel mensen 'zoeken' naar geluk en denken dat ze het niet zijn?
Misschien komt dat wel door allerlei informatie die we van de buitenwereld tot ons nemen:
Een succesvolle sporter/artiest gaat terug naar de wijk waar hij vandaan komt en vertelt hoe hij 'eruit' is gekomen.
Iemand verliest door een ongeluk een ledemaat en wint de 'special olympics'.
Een jongen uit Korea is vanaf zijn 5de alleen en leeft op straat, nu op zijn 22ste blijkt hij een geweldige stem te hebben.
 
Geweldige voorbeelden en ook voorbeelden die mensen onzeker kunnen maken: als zij het kunnen en wij niet, wat betekent dat dan voor ons........?
Het kan een gevoel van falen, schuldgevoel naar boven halen, die -als je er niets aan doet- je kunnen verlammen en je tegenhouden om gelukkig te zijn.
Ieder van ons heeft een unieke missie, voor hen was dat het, voor ons iets anders.
De een is niet beter dan de ander. De een kan meer in de openbaarheid komen, dan de ander, alleen zit daar geen waardeoordeel aan vast.
 
Mijn opa en oma hadden 14 kinderen. Al die kinderen hebben iets unieks gedaan in deze wereld. Voor de buitenwereld was mijn opa timmerman, molenaar en had hij een koe (1 of 2?) Mijn oma had een klein winkeltje en naaide kleren. In de oorlog waren er ook nog onderduikers en toen ze ouder waren zorgden ze dat er kleding naar Afrika ging -daar zat een zus van oma-
Waren ze rijk? Niet als je kijkt naar de hoeveelheid geld dat er was. Wel als je kijkt naar het geluk dat ze hadden. Zij deden wat zij belangrijk vonden en.....dat wás belangrijk!
Het blijkt dat gelukkige mensen meer energie hebben, actiever zijn, meer verantwoordelijkheid en taken op zich nemen.
 
In het boek gaat het ook over het geluk in Nederland en in Belgie en het blijkt dat er steeds meer antidepressiva geslikt wordt en meer zelfmoorden gepleegd worden.
We leven in grote welvaart en dat maakt eigenlijk geen verschil in gelukkig zijn. Wat is het dan wel?
Zou het kunnen dat we soms niet meer weten wat we zelf graag willen? Denken we dat 'die ander' het wel weet? Zetten we mensen op een voetstuk?
 
Mensen die gelukkig zijn, zijn gezonder, blijer. Hun immuunsysteem werkt beter.
Deze maand is de energie heel erg versneld. Waarschijnlijk hebben jullie zelf allerlei voorbeelden hiervan.
Oude patronen, relaties die niet meer goed zijn, werksituaties die niet meer kloppen kunnen snel losgelaten worden. Hierbij kan ook een dubbel gevoel komen als je een verwachtingspatroon hebt. Het kan anders gaan dan jij had gedacht.
 
Heb je diep van binnen dat geluksgevoel, dan weet je dat wat jij verwachtte niet het beste voor je was en kun je dankbaar zijn voor welk resultaat dan ook.
Heb je wel een verwachtingspatroon, dan kun je boos zijn, vinden dat iets niet klopt en heeft de ander het gedaan. Als je daar in zit, kijk dan waar die emotie vandaan komt zodat je dat kunt helen. Wil je nog even in die emoties zitten: voel het en besef......er komt nog wel een volgende keer om hier naar te kijken of......kun je meer geluk nog niet aan......
 
We komen dan weer bij 'verantwoordelijkheid nemen voor'. Neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven of hou je teveel rekening wat men vindt van jou.
Het is fijn dat je mensen op je pad krijgt als spiegels, alleen.....jij bent degene die jou leven bepaald, bepaald wat jou geluk is.
Voor mij kom ik elke keer terug op balans in mijn leven: hoe is het met mij relaties, mijn gezondheid, mijn geestelijke deel, wat ik doe in de maatschappij en financieel (geld=kracht=liefde) Door het vergroten van mijn bewustzijn kan ik elke keer andere keuzes maken waardoor ik me steeds gelukkiger voel.......wat er dan ook maar om mij heen gebeurd......
 
Ik wens jullie de komende tijd heel veel geluk toe, dat je kunt genieten van alles wat op je pad komt. Dat je blij kunt zijn met jezelf en met anderen.
 
Binnenkort ga ik weer naar Qatar. Als er nog mensen interesse hebben in de Airpower-tot eind juni is die 20% goedkoper- laat het dan even weten.
6 july is er nog een wellnesshomeochtend in Borne. Geef je wel even op als je interesse hebt.
 
Geniet
Berndien
 

No comments:

Post a Comment