Monday 2 August 2010

Compassie of medelijden..

Hallo allemaal

Gisterenavond zag ik nog een keer de film 'the Shawshank redemption' en eigenlijk zegt die film alles over de energie waarin we zitten.
Het duurt alleen geen 20 of 40 jaar, nu is het een afsluiting van de energie van de laatste 2 jaar......

'Ben je bezig met leven of met doodgaan...'

'Heb je geduld en hoop, houd je vast aan een ideaal dat je hebt of.....'dat lukt toch niet'.

In hoeverre zitten we zelf nog in 'de gevangenis'? Dit kan in je werk zijn, je familie, je relaties en ook in je overtuigingen. Hoe was het de afgelopen 2 jaar op deze gebieden? Weet je dat je er al uit bent of zijn er nog overtuigingen die denken dat je nog in die gevangenis zit en zou je eigenlijk daar wel naar terug willen.....naar die oude energie....

De bedoeling is dat we in die nieuwe energie blijven. We zijn 'ontslagen' uit de gevangenis en zijn 'vrij' alleen voelt dat niet altijd fijn, het is zo anders dan wat we gewend zijn.....
Net als Brook, en later Red in de film,  worden we geconfronteerd met angst: we kennen die vrijheid niet en het voelt onwennig.
Eigenlijk wil een deel van ons weer terug naar die 'gevangenis' want dat kennen we en dat voelt veilig.
Brook hangt zich op: hij wil niet iemand anders iets aandoen zodat hij terug kan in het oude leven en leven in die nieuwe wereld kan hij niet aan....

Geduld......het teken van dankbaarheid zie je in de natuur terug in langzaam groeiende 'objecten' met een losse structuur....Hoe 'los'/open ben jij of wil je toch de controle houden hou je vast aan hoe jij denkt dat het moet.......
Het lijkt erop dat geduld en dankbaarheid bij elkaar horen....


Wij zijn hier op aarde om die delen te helen die nog geheeld mogen worden. We krijgen mensen/situaties op ons pad die ons daarbij helpen.
De kosmos blijft deze sturen totdat het geheeld is. Bijzonder dat dit weekend 'as it is in heaven' en 'the shawshawn redemption' te zien waren...
Beiden gaan over vrij te zijn en je toch verbonden voelen met anderen.

We zijn allemaal geboren met een droom in ons, een droom waar we soms aan gaan twijfelen en waar we op getest worden.
Het is als met een tentamen waarvoor je niet slaagt: je mag pas verder als je die gehaald hebt en......het maakt niet uit hoe lang het duurt en hoe je dat tentamen haalt. Het gaat erom hoe graag je die droom wil. Je zult ALLES doen voor iets wat je heeeel graag wilt.
( Andy hakte bijna 20 jaar door zodat hij kon ontsnappen, het laatste stuk zelfs door het riool.....)

Met Brook kan ik compassie hebben. Ik zie hem in het grootste licht al raakt het me wel. De situatie raakt een wond, alleen een genezende wond. Een paar weken geleden kreeg ik een brief van iemand die nog revereerde aan de zelfmoord van mijn zus. Ik merkte dat ik het kon laten.
Die wond, al zit er nog wel een litteken, is geen wond meer.
De reakties van de medegevangenen waren verschillend. De meesten hadden geen compassie, ze hadden medelijden.

Vanuit medelijden ga je in het drama. Zie je jezelf als hulpeloos, zonder kracht. Je geeft jou wond als spiegel aan de ander en....je wilt de ander redden. Je kunt mensen aantrekken die een zelfde wond hebben.
Je kunt samen boos zijn. In plaats van samen verder te gaan blijf je samen stilstaan. Vanuit medelijden wil je gelijk en wordt je boos als iemand vanuit compassie ernaar kijkt.
Kun je vanuit compassie blijven kijken, dan geef je  de ander  de kans om ook naar zijn/haar wond te kijken, zodat die ook geheeld kan worden.
Heb jij jou les geleerd dan merk je dat bepaalde mensen verdwijnen uit je leven en anderen ervoor in de plaats komen. Jouw 'taak' als engel op hun weg en zij als engel op jou weg zit erop, je mag naar een volgende stap.

Andy vertelt niemand van zijn doel, zelfs Red niet en toch........door vast te houden aan zijn droom is hij een voorbeeld voor Red. Als deze uit de gevangenis komt kan hij ervoor kiezen om te blijven leven in die nieuwe energie. Hij vindt het eng en toch....gaat hij ervoor, want hij heeft vertrouwen in Andy.

Je eigen pad ga je alleen en door dat te gaan kun je veel mensen inspireren en confronteren.
Ik heb al vaker geschreven 'heb je de moed' om voor jezelf te gaan, nu wil ik er aan toevoegen: heb je ook het vertrouwen....
Andy had Red vertelt dat hij naar een bepaalde plek moest gaan en onder een steen moest kijken als hij vrij zou komen. Red wist niet wat hij daar zou vinden en toch ging hij......dat bleek precies te zijn wat hij nodig had.

Vertrouwen heeft met aarding te maken: hoe is het met je lichaam, je overtuigingen. In deze tijd is het erg belangrijk goed voor je lichaam te zorgen en je bewustzijn van wat het lichaam nodig heeft, te vergroten.
Signalen van je lichaam van Barral, een osteopaat is een aanrader. Hij geeft aanwijzingen en tips om beter in balans te blijven, hij gaat er ook vanuit dat emoties en overtuigingen erg van invloed zijn.
Ik heb afgelopen maand een geweldige Thaise voetenmassage gehad in Enschede. Een uur lang massage met fijne muziek op de achtergrond. De kosten zijn 25 euro, het telefoonnummer van Pun en Solo is 053-4328525.

Deze maand is het alweer 65 jaar geleden dat de atoombom op Nagasaki gevallen is. Een Nederlandse man die gevangen was genomen in Nederlands Indie en daar werkte aan een tunnel. Door de klap van de bom werd hij in de tunnel geduwd. Toen hij daaruit kwam herkende hij niets meer. Hij zag puin, gewonden en doden. De overlevenden vluchten de bergen in en hij nam een gewonde Japanse bewaker op zijn schouder mee. Medegevangenen konden dit niet begrijpen.

'Toen ik dat alles zag, was mijn haat voor de Japanners in een keer verdwenen. Ze waren net als ik.....'

Hij was door die klap in een keer vrij, vrij van overtuigingen die niet klopten. Wij zijn allemaal  gelijk -niet hetzelfde!!-.....Hij is nog steeds bezig met het vertellen van zijn verhaal om mensen bewust te maken. Niet alleen in Nederland, ook in Japan.


Wij zijn vrij, alleen weten nog niet zo goed hoe we met die vrijheid om kunnen gaan.
Soms kan het lijken dat de oude situatie veiliger is, omdat we die kenden en wil  je als Brook liever 'zelfmoord' plegen. Het kan ook zijn dat er mensen zijn die je inspireren, die net als Andy een onconventionele manier hebben gevonden om te 'ontsnappen' en die je het vertrouwen hebben gegeven om voor JOU vrijheid te gaan, te leven voor jou droom.


Eigenlijk gaat het erom of we ook de verantwoordelijkheid kunnen nemen in deze nieuwe energie, deze nieuwe vrijheid. We kenden de oude wereld en 'zoeken' nog hoe het in deze nieuwe wereld gaat.......
In augustus krijg je de kans om nog een aantal oude overtuigingen/patronen los te laten.
Dit kan op het gebied van relaties, werk, geestelijk en ook lichamelijk. We zullen dit ook wereldwijd zien -ik ben benieuwd welk kabinet er nu echt komt.....-
20 augustus gaat mercurius weer retrograde lopen: misverstanden kunnen ontstaan, oponthoud en....het zijn spiegels voor ons om nog meer onszelf te worden!!

Ik heb tot 23 augustus vakantie. Tussendoor kijk ik wel mijn mail, alleen niet elke dag. Vanaf 23 aug. tot begin sept. ben ik nog in Nederland voor persoonlijke consulten, daarna kan het weer via skype.

Heb compassie, vooral met jezelf en geniet!!!
Berndien

No comments:

Post a Comment